100. yılda yönetimde daha fazla kadın

İş hayatının her seviyesinde toplumsal cinsiyet dengesini iyileştirmeyi amaçlayan ve Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu ev sahipliğinde yedi yılı aşkın süredir çalışmalarını sürdüren Yüzde 30 Kulübü Türkiye, “Cumhuriyetimizin 100. Yılında 100 Yeni Kadın Yönetim Kurulu Üyesi” adıyla başlattığı proje kapsamında halka açık 517 şirketten yönetim kurulunda hiç kadın bulunmayan 179 şirketin yönetim kurulu başkanlarına özel bir mektup gönderdi. Bu mektup ile yapılan çağrıyla ilgili şirketler yönetim kurullarında en az bir kadın profesyonele yer vermeye davet ediliyor. Böylece yarınlar için her alanda hayati olan eşitlikçi yaklaşımın karar mekanizmalarında daha da yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Uzun bir yol var

Yüzde 30 Kulübü Türkiye Kampanyası Yönetim Kurulu Üyesi ve Proje Eş Lideri ve Boyner CFO’su Özgür Tokgöz Altun, şunları söyledi:

“Cumhuriyetimizin henüz ilk yıllarında dünyaya örnek olan kazanımları, üzerine koyarak devam ettirebilmek için hepimize önemli görevler düşüyor. Yüzde 30 Kulübü, kadının iş hayatında güçlenmesi için önemli bir girişim hiç şüphesiz ancak önümüzde uzun bir yol var. Günümüzde kadınların iş gücüne katılımı ve sonrasında kadın istihdamının sürdürülebilirliğinin sağlanması, birbirini tamamlayıcı iki önemli unsur olarak öne çıkıyor. Sadece sayı artırmak değil, aynı zamanda kadın çalışanların organizasyon içinde daha verimli ve mutlu çalışabilmesi için fırsat eşitliğine dayalı aksiyonların da geliştirilmesi gerektiğine inanıyorum. İş dünyası, kamu, sivil toplum kuruluşları ve akademi, tüm paydaşlar kadının iş hayatında hak ettiği yere gelmesini birlikte sahiplenerek, mesele haline getirmeli diye düşünüyor, bu çağrımızla ikinci yüzyılımızda tüm hedeflerimize ulaşacağımıza yürekten inanıyorum.”

Yüz yeni kadın

Yüzde 30 Kulübü Türkiye Kampanyası Yönetim Kurulu Üyesi ve Proje Eş Lideri ve aynı zamanda İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) Başkanı Ebru Dildar Edin şunları söyledi:

“Cinsiyet eşitsizliğinin yarattığı sorunlar ve ortaya çıkan gelir adaletsizliği tüm dünyada büyüyor. Bunun önüne geçilememesi toplumsal sorunları derinleştiriyor. Ülkemizdeki kadın istihdamı sorunu eşitsizliklerin sürmesi nedeniyle artarak devam ediyor. Oysa Türkiye’de toplumsal refah için eşit bir hayata geçişe ihtiyacımız var. Cumhuriyetin 100’üncü yılında eşitsizliklerin süregeldiği bir Türkiye artık söz konusu olmamalı. İkinci yüzyılda uluslararası rekabette öne çıkmak ancak kadın ve erkeğin eşit şartlarda birlikte yer alacağı bir iş dünyası ile mümkün olabilir. Bunun için de karar merciinde daha fazla kadının olması gerekiyor. Hedefimiz, başlangıçta yüz yeni kadın Yönetim Kurulu Üyesi inisiyatifiyle ilerleyen dönemlerde Yönetim Kurullarında en az yüzde 30 oranında kadın temsiliyetinin sağlanmasıdır. Bu önemli projemiz sayesinde önümüzdeki dönemde yönetim kurullarında daha eşitlikçi ve kapsayıcı bir anlayışın hakim olmasını ümit ediyor, tüm şirketleri Yüzde 30 Kulübü Türkiye’nin bu anlamlı çağrısına katılmaya davet ediyorum.”

Yüzde 30 Kulübü

2010 yılında İngiltere’de kurulan Yüzde 30 Kulübü inisiyatifi, iş dünyasındaki kadınların üst düzey liderlik rollerinde temsilini artırmayı ve şirketleri daha kapsayıcı bir iş ortamı oluşturmaları için teşvik etmeyi amaçlıyor. Bunun için dünyanın en büyük şirketlerinin yönetim ve üst yönetim seviyesinde en az yüzde 30 kadın temsilini hedefliyor. Yüzde 30 Kulübü, yönetim kurulu başkanlarının ve CEO’ların, organizasyonlarının her seviyesinde toplumsal cinsiyet dengesini iyileştirmeyi amaçladıkları bir iş birliği olarak biliniyor. Bu iş birliğinin arkasında toplumsal cinsiyet dengesinin şirketleri daha başarılı ve yönetim kurullarını daha etkin yapacağına olan inanç yatıyor. Yüzde 30 Kulübü Türkiye, 2017 yılında Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu (SU CGFT) ev sahipliğinde faaliyet göstermeye başladı.

“Cumhuriyet’in Çelik Kadınları”

Toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısını tüm organizasyonda ve sektörde yaygınlaştırmayı, bu konuda farkındalığı artırmayı hedefleyen Çolakoğlu Metalurji, Cumhuriyet’in 100’üncü yılında “Cumhuriyet’in Çelik Kadınları” temasıyla bir etkinlik düzenledi. Etkinlikte konuşma yapan Çolakoğlu Metalurji Genel Müdürü Uğur Dalbeler, “Biz; kadın elinin, değdiği her yerde fark yarattığının bilinciyle, çeliğe daha çok kadın eli değmesi gerektiğine olan inancımız ile bu etkinliğe karar verdik. Cumhuriyet’in kurulmasında Halide Edib’in, Sabiha Gökçen’in, kalkınmasında İlmiye Çığ’ın, Türkan Saylan’ın, bugünlerde ise Türkiye Kadın Milli Voleybol Takımımız başta olmak üzere tüm başarılı kadınlarımızdan aldığımız ilham ile sektörümüzde de kadın varlığının çığır açacağına inanıyoruz” dedi.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir